Worksheet on Rounding Off Number

This worksheet will deal with rounding off number to 10, 100, 1000, rounding large numbers, decimal fractions, and correct to one and two decimal place. Hence it will provide students a comprehensive practice on rounding off number.


1. Round off the following numbers to nearest 10:

(a) 25

(b) 88

(c) 142

(d) 158

(e) 4736

Solution:

(a) 30

(b) 90

(c) 140

(d) 160

(e) 4740


2. Round off the following numbers to nearest 100:

(a) 787

(b) 969

(c) 1235

(d) 4889

(e)  89356


Solution:

(a) 800

(b) 1000

(c) 1200

(d) 4900

(e) 89400


3. Round off the following numbers to nearest 1000:

(a) 5697

(b) 7633

(c) 21453

(d) 75864

(e) 12463


Solution:

(a) 6000

(b) 8000

(c) 21000

(d) 76000

(e) 12000

 

4. Round off the following numbers to nearest 10000:

(a) 45676

(b) 23536

(c) 715896

(d) 986352

(e) 142362


Solution:

(a) 50000

(b) 20000

(c) 720000

(d) 990000

(e) 140000


5. Round off the following numbers to nearest 10 and 100:

(a) 986

(b) 576

(c) 5263

(d) 7459

(e) 9635


Solution:

(a) Nearest 10: 990

Nearest 100: 1000


(b) Nearest 10: 580

Nearest 100: 600


(c) Nearest 10: 5260

Nearest 100: 5200


(d) Nearest 10: 7460

Nearest 100:7500


(e) Nearest 10: 9640

Nearest 100: 9600


6. Round off the following decimal numbers to the nearest units place:

(a) 96.12

(b) 23.65

(c) 64.58

(d) 423.97

(e) 769.58


Solution:

(a) 96

(b) 24

(c) 65

(d) 424

(e) 770


7. Correct the following numbers to one decimal place:

a) 54.362

b) 123.569

c) 236.547

d) 9685.2365

e) 7870.2136

Solution:

(a) 54.400

(b) 123.600

(c) 236.500

(d) 9685.2000

(e) 7870.2000


8. Correct the following numbers to two decimal place:

(a) 86.412

(b) 75.963

(c) 789.632

(d) 752.145

(e) 990.868


Solution:

(a) 86.410

(b) 75.960

(c) 789.630

(d) 752.150

(e) 990.870


9. Round off the following numbers to nearest hundred thousand:

(a) 234,631

(b) 452,956

(c) 1,287,653

(d) 7,596,423

(e) 456,370


Solution:

(a) 200,000

(b) 500,000

(c) 1,300,000

(d) 7,600,000

(e) 500,000


10. Round off the following numbers to nearest million:

(a) 4,056,387

(b) 6,382,012

(c) 70,321,056

(d) 5,310,478

(e) 2,037,598


Solution:

(a) 4,000,000

(b) 6,000,000

(c) 70,000,000

(d) 5,000,000

(e) 2,000,000


11. Round off the following numbers to nearest ten million:

(a) 45,637,890

(b) 75,395,184

(c) 30,256,987

(d) 88,427,589

(e) 450,088,621


Solution:

(a) 50,000,000

(b) 80,000,000

(c) 30,000,000

(d) 90,000,000

(e) 450,000,000


12. Divide 58.98 by 7 and correct to one and two decimal places

Solution:

One decimal place = 8.4

Two decimal place = 8.43


13. Divide 500 by 3 and correct to nearest ones, one decimal place and two decimal places

Solution:

Nearest ones = 167

One decimal place = 166.7

Two decimal place =166..67


14. Multiply 8695 by 35 and round off to nearest tens, 100, 1000 and 10000.

Solution:

Nearest 10 = 304330

Nearest 100 = 304300

Nearest 1000 = 304000

Nearest 10000 = 300000


15. Multiply 7596 by 89 and round it off to nearest tens, 100, 1000, 10000 and 100000

Solution:

Nearest 10 = 676040

Nearest 100 = 676000

Nearest 1000 = 676000

Nearest 10000 = 680000




5th Grade Math

From Worksheet on Rounding Off Number to HOME PAGE

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.


Recent Articles

  1. Regulation of Respiration | Respiratory Centres | Inspiratory Area |

    Oct 14, 25 12:13 AM

    Regulation of Respiration
    Respiratory Centre is the area that controls the rate of respiration and it is observed to be located in medulla oblongata and pons. Respiratory Centre has the following will dispersed components like…

    Read More

  2. Explain Transport of Gases | External Respiration | Tissue Respiration

    Oct 09, 25 11:35 PM

    Gaseous Exchange in Alveolus
    In humans gaseous exchange is completed in the following ways the steps are - External Respiration or Breathing - Breathing in false taking in of Oxygen and giving out of carbon dioxide in the body. M…

    Read More

  3. Kind and Number of Teeth | Location of Teeth in Mouth | Care of Teeth

    Sep 11, 25 12:52 AM

    Milk Teeth or Temporary Teeth
    Kind and Number of Teeth

    Read More

  4. The Gaseous Exchange | Transport of Oxygen | Haldane Effect |

    Sep 10, 25 02:44 PM

    Bohr - Haldane Effect
    Oxygen carrying capacity of blood is 20 ml for 100m but 3% of dissolved in plasma and 97% of the oxygen combines with haemoglobin to form a loose reversible Complex called oxyhaemoglobin and is transp…

    Read More

  5. Respiratory Volumes and Capacities | Tidal Volume | Dead Space

    Sep 10, 25 02:46 AM

    Respiratory Volumes
    Explain respiratory volumes and capacities: Tidal Volume - Tidal volume is the volume of air inspired or expired in relaxed or resting position. Amount of tidal volume is about 500 m and it consists o…

    Read More