Worksheet on Division of Fractions

This worksheet involves a variety of problems on division of fractional numbers. It will give the learners an overall practice on division of fractional numbers. it will help in boosting their confidence and will build their knowledge by practicing every type of sums.

This worksheet provides story sums on division of fractional numbers, division of whole numbers by fractions, division of fractions by whole numbers. Moreover, it also contains division of mixed fraction with another mixed fraction. It a nutshell it will serve as a complete practice for the young learners.

Here are few problems on division on fraction for practice:

1. Division of fraction by a whole number

Find:

(i) 7/6  ÷ 70

(ii) 25/6  ÷ 1500

(iii) 12/37  ÷ 480


Answers:

(i) 1/60

(ii) 1/360

(iii) 1/1480


2. Division of whole number by a fraction

(i)  110 ÷ 5/2

(ii) 65 ÷ 13/5

(iii) 95 ÷ 5/3


Answers:

(i) 44

(ii) 25

(iii) 57


3. Division of mixed fraction by another mixed fraction

(i) 7\(\frac{1}{2}\) ÷ 12\(\frac{6}{7}\)

(ii) 8\(\frac{1}{3}\) ÷ 11\(\frac{1}{9}\)

(iii) 25\(\frac{1}{2}\) ÷ 10\(\frac{1}{5}\)


Answers:

(i) 7/12

(ii) 3/4

(iii) 2½ 


4. Fill in the blanks:

Division based on the properties of division

(i) 3/5 ÷ 7\(\frac{1}{8}\) ÷ 8/9 = …………………..

(ii) 56 ÷ 8/9 = …………………..

(iii) 0 ÷ 17/3  = …………………..

(iv) 31/37 ÷ 31/37 = …………………..

(v) 11/13 ÷ 1 = …………………..

(vi) 18/17 ÷ 5/17 = ………………….. 


Answers:

(i) 9/95

(ii) 63

(iii) 0

(iv) 1

(v) 11/13

(vi) 18/5  or 33/5


5. (i) 8/7 ÷ 64/56

(ii) 17/7 ÷ 289

(iii) 529 ÷ 23/25


Answers:

(i) 1

(ii) 1/119 

(iii) 575


6. Solve the following:

(i) 8\(\frac{1}{4}\) ÷ 7/3 ÷ 66/28

(ii) 9\(\frac{3}{7}\) ÷ 18\(\frac{1}{3}\) ÷ 3/7

(iii) 3\(\frac{1}{3}\) ÷ 90

(iv ) 0 ÷ 58\(\frac{1}{7}\)

(v) 3\(\frac{1}{4}\) ÷ 3\(\frac{5}{7}\)

(vi) 2\(\frac{5}{4}\)  ÷  13/28


Answers:

(i) 1½ 

(ii) 1\(\frac{1}{5}\)

(iii) 1/27

(iv) 0

(v) 7/8

(vi) 7


Here are few story sums based on division of fractional numbers:

7. There are 500 boys in a school. If 3/5 of the students are girls. Find the total no. of students in the school.

Answer:

1250 students


8. Sita bought 12 handkerchiefs for Rs. 142/5 . Find the cost of each handkerchief.

Answer:

Rs. 6/5 or 1\(\frac{1}{5}\)


9. The product of two numbers is 15. One number is  5/21. Find the other number.

Answer:

63


10. A man walked 9\(\frac{1}{2}\) km in 2 hours. Find the distance covered by the man in 1 hour?

Answer:

4\(\frac{3}{4}\) km


11. The cost of 121/2 kgs of potatoes is Rs. 250 Find the cost of 1 kg of potato.

Answer:

Rs. 20


12. If 152/4 boxes of apples contain 310kgs of apple. Find the quantity of apples in each box.

Answer:

20 kgs


13. There are 12 jars and 51/2 litres of juice is poured equally into each of the jars. Find the litres of milk in each jar.

Answer:

11/24 litres of milk


14. Ram covered 44 km in 51/2 hours. Find the kilometres covered in 1 hour.

Answer:

8 kms

You might like these






From Worksheet on Division of Fractions to HOME PAGE

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.


Recent Articles

  1. Disorders of Respiratory System | Tuberculosis | Pleurisy | Emphysema

    Oct 28, 25 11:39 PM

    Tuberculosis is very common disease and is caused by a type of bacteria called Mycobacterium tuberculosis. This disease causes different trouble in the respiration and infection of several parts of th…

    Read More

  2. Regulation of Respiration | Respiratory Centres | Inspiratory Area |

    Oct 14, 25 12:13 AM

    Regulation of Respiration
    Respiratory Centre is the area that controls the rate of respiration and it is observed to be located in medulla oblongata and pons. Respiratory Centre has the following will dispersed components like…

    Read More

  3. Explain Transport of Gases | External Respiration | Tissue Respiration

    Oct 09, 25 11:35 PM

    Gaseous Exchange in Alveolus
    In humans gaseous exchange is completed in the following ways the steps are - External Respiration or Breathing - Breathing in false taking in of Oxygen and giving out of carbon dioxide in the body. M…

    Read More

  4. Kind and Number of Teeth | Location of Teeth in Mouth | Care of Teeth

    Sep 11, 25 12:52 AM

    Milk Teeth or Temporary Teeth
    Kind and Number of Teeth

    Read More

  5. The Gaseous Exchange | Transport of Oxygen | Haldane Effect |

    Sep 10, 25 02:44 PM

    Bohr - Haldane Effect
    Oxygen carrying capacity of blood is 20 ml for 100m but 3% of dissolved in plasma and 97% of the oxygen combines with haemoglobin to form a loose reversible Complex called oxyhaemoglobin and is transp…

    Read More